Herstel van je energiebalans en van je vitaliteit
Een gezonde dosis stress leidt tot betere prestaties. Maar langdurig te veel stress zonder dat daar voldoende herstel tegenover staat, kan je behoorlijk opbreken.
Misschien herken je een aantal van de volgende signalen:
- Je staat steeds vaker moe op en hebt steeds minder zin in de dag.
- Je doet steeds langer over je werk en maakt soms rare fouten.
- Prioriteiten stellen gaat je moeilijk af.
- Je hebt een kort lontje of verliest jezelf in sombere gedachten.
- Eigenlijk zou je gezonder moeten leven, maar je kunt het niet opbrengen.
- Je pakt elk griepje mee.
- Je slaapt slechter.
Deze signalen kunnen erop wijzen dat je al een tijdje overbelast bent. En dat het tijd wordt om meer aandacht aan je energiebalans te besteden. Als je inzicht wilt krijgen in hoe het met je energiebalans gesteld is, dan kun je bij mij een Energie Check Up doen.
Energie Check Up
Naast een intakegesprek bestaat de Energie Check Up uit een digitale vitaliteitmeting. Hiermee is het mogelijk om een betrouwbaar inzicht te krijgen in hoe het staat met jouw stress, vermoeidheid, herstelvermogen, concentratie en cognitief functioneren. Naar keuze kan aanvullend een biofeedbackmeting worden gedaan, waarin stressgerelateerde lichaamsfuncties gemeten worden. Deze meting is vaak een eyeopener: het lichaam liegt niet. In een tweede gesprek kan ik op basis van deze metingen en een klachteninventarisatie een inschatting maken van wat nodig is voor een effectieve stresscoaching.
Stresscoaching, hoe werkt het?
Ik bied coaching bij het voorkomen en verminderen van stress en bij het herstellen van een burn-out. Mijn aanpak is praktisch, stapsgewijs en doelgericht. Met als rode draad: herstel van je energiebalans en vitaliteit, inzicht krijgen in de oorzaken van je stress en verbeteren van je zelfmanagement. Zonodig ondersteun ik je bij re-integratie.
Ik maak gebruik van de Chronische Stress Reversal-methode (CSR), een goed gefundeerde en bewezen effectieve aanpak. Chronische stress, zonder dat daar voldoende herstel tegenover staat, leidt tot lichamelijke ontregeling. Dit kan gepaard gaan met allerlei klachten: fysiek, emotioneel, cognitief en gedragsmatig.
Werken aan herstel
Als je ernstig uitgeput bent, is het vaak eerst nodig je te helpen je dagen zó door te komen dat je herstelvermogen het beter gaat doen. Van op de bank zitten wordt niemand beter. Ik ondersteun je heel praktisch, bijvoorbeeld met een dagplanning en oefeningen om op verantwoorde en beproefde wijze aan de opbouw van je herstel en je vitaliteit te werken.
Verbeteren van zelfmanagement
Ik onderzoek samen met jou hoe je gedrag kunt ontwikkelen dat stress vermindert en dat bijdraagt aan een betere balans tussen belasting en herstel. Je oefent en experimenteert daarmee, zowel tijdens de coachsessies als thuis. Je krijgt daarvoor hand-outs en we spreken daarover huiswerk af. Alles onder het motto: kleine stapjes en elke verbetering is er één.
Daarnaast help ik je om de achtergronden van je stressklachten te verhelderen. Wat maakt dat je niet goed op je balans hebt gelet? Leg je de lat te vaak te hoog? Kan het zijn dat je conflicten vermijdt? Vind je het lastig om nee te zeggen? Het gaat erom dat je je meer bewust wordt van gedrag dat je belemmert en gedrag dat je juist helpt om meer balans in je werk en je leven te krijgen. En, het is van belang dat je onderscheid leert maken tussen zaken die je wel en niet kunt beinvloeden
Ondersteuning bij duurzame re-integratie
Heb je je ziek moeten melden vanwege je stressklachten? Dan kan ik je ondersteunen bij de voorbereiding op je terugkeer naar werk. O.a met oefeningen op maat voor het opbouwen van je belastbaarheid in de thuissituatie. In deze fase zijn mijn interventies vooral gericht op het vergroten van de kans op een verantwoorde en duurzame re-integratie.